Συνάντηση και ενημέρωση σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τους αμπελοκαλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους του νησιού, πραγματοποίησαν την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ. Λήμνου, κ. Αργύρης Χαρκότσικας και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Δημήτριος Κράσσος με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη, στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Λήμνο.

ΟSAM_4541 κ. Μπόλαρης, συνοδευόμενος από το Βουλευτή ν. Λέσβου κ. Γιώργο Πάλλη, επισκέφτηκε τους χώρους του Συνεταιρισμού και ενημερώθηκε εκτενώς από τη Διοίκησή του για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροκτηνοτροφικού τομέα.
Αναλυτικά, όσον αφορά το κομμάτι των ενισχύσεων, ο κ. Μπόλαρης ενημερώθηκε για τα προβλήματα στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης εξαιτίας της αδυναμίας διασταύρωσης των παρεχόμενων από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στοιχείων με το ΚΕΠΥΟ αλλά και τα προβλήματα στην πληρωμή της στρεμματικής ενίσχυσης για τη διατήρηση της καλλιέργειας των αμπέλων, εξαιτίας της μη ταύτισης των τεμαχίων στο χαρτογραφικό υπόβαθρο της βάσης του συστήματος Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) με αυτά που καταγράφονται στο αμπελουργικό μητρώο των κατά τόπους ΔΑΟΚ. Επιπρόσθετα, τέθηκε στον Αναπλ. Υπουργό το ζήτημα της μη καταβολής της προβλεπόμενης ενίσχυσης, από το 2013 μέχρι και σήμερα, στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης βιολογικής καλλιέργειες των αμπελιών, περιγράφοντας πλήρως τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές της Λήμνου.

SAM_4540Όσον αφορά το κομμάτι της μεταποίησης και πώλησης των κρασιών, ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε τον κ. Μπόλαρη σχετικά με τα προβλήματα που επέφερε στις πωλήσεις η εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί από 01/01/2016, οδηγώντας όχι μόνο στο παραεμπόριο και στην απώλεια εσόδων για το κράτος λόγω μη είσπραξης ΦΠΑ, αλλά και στην ανασφάλεια των επιχειρήσεων του χώρου, οι οποίες καλούνται σε μια αγορά χωρίς ρευστό, να καταβάλουν τεράστια ποσά κάθε μήνα για την απόδοση του ΕΦΚ.
Ακολούθως, ο κ. Μπόλαρης ενημερώθηκε διεξοδικά για το ζήτημα του καταλογισμού των υπέρογκων τόκων για την κάλυψη των δανείων στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, ζήτημα που απασχολεί τους Συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού από τον κο Κράσσο για την ικανοποιητική πορεία των πωλήσεων, γεγονός που επιτρέπει στον Συνεταιρισμό την ενίσχυση των μελών του, με διαρκή αύξηση των τιμών αγοράς των σταφυλιών τα τελευταία χρόνια καθώς και για το ρυθμιστικό ρόλο που παίζει “η Ένωση” συνολικά στους τομείς των σταφυλιών, των ζωοτροφών των λιπασμάτων κλπ, στο νησί της Λήμνου.